Thursday, January 1, 2009

1 Jan

Kt cni ak nk ucap SELAMAT TAHUN BARU 09 buat sume n ak sendiri. Mgkin lum terlewat lg tuk ak ucap kn SALAM MAAL HIJRAH gak.. Sama2 lah kita muhasabah diri balik. Ape yang kte dh lakukan sebelum2 ni. Adakah kita dh buat yang terbaik dlm menunaikan tanggungjawab kite? sama ada tanggungjawab trhadap Allah, ibu bapa, masyarakat umumnya dan khasnya saudara seislam dan x lupa gak trhadap negara. Sume 2 kna renungkn balik. Ak ingat lg cikgu ak penah pesan supaya tiap2 mlm sbelum tdo kna muhasabah diri. Supaya kita ni insaf. Tp skarang ni ramai org yg muhasabah diri time Maal Hijrah n Taun Bru jer. 2 yg clap konsep 2. Tp ok gak la walaupn muhasabah diri jarang2 skali, daripada xpenah muhasabah diri langsung. Ade ke org cam 2? no komen la...

Well, biase r di awal2 taun ni org akn cakap psal azam. Rata2 nyer akan berkisar dengan azam taun baru. Azam taun bru ak?Hehe.. nk bg tau ke ek? Oleh kerana ak still lg brgelar student, azam taun bru ak x lari dari result r.. Ak ingat nk upkn lg pointer ak. So, ak kna r usaha lebih kuat r lg. Biar r org nk kate pe pn, ak x kesah...Taun ni ak nk bg sumthin kt family ak..suprise la.hehe n yg paling penting ak kna sentiasa jaga hubungan dengan Allah. Kwn ak yg pesan la.. Die cakap, klu kita sentiasa dahulukan Allah, insyaAllah Allah akan mempermudahkn kiter.
Contoh plg mudah solat..Boleh dikatakan ramai yg memandang remeh je soal solat ni. Perasan x bahawa kita dh blaja bab2 solat ni dari kecik sampai la ke besar..Tp still ad perkara2 yg kite belum tau lg...kan3? So, kt cni ak nk kongsi r cket pe akibat2 meninggalkan solat. walaupn sebenarnye korg dh tau bende ni

Akibat meninggalkan solat
  • Allah akan meninggalkan tanda2 solihin
  • Umur yang panjang, tetapi hidup yang sia2
  • Tiada pahala bagi setiap amalan yang dikerjakan
  • Allah tidak akn menerima doanya
  • Dibenci oleh makhluk di dunia
  • Tiada baginya doa orang muslim
  • Mati dalam kehinaan
  • Mati dalam kelaparan
  • Mati dalam keadaan dahaga
  • Allah akan menyalakan bara api untuknya di dalam kubur
  • Kubur menjadi sempit
  • Ular yang besar akan memukulnya di dalam kubur
#ni sedikit sebanyak yang ak tau dr ceramah2 yang disampaikan. So, harap kite semua tak tergolong dalam gaolongan yang dimurkai Allah. Aminn

No comments: